Dirigent

Francis Michels

De vaste dirigent van Ensemble Respiro is Francis Michels (°1975). Als kind studeerde hij viool bij Dirk Lippens en Marjan Michiels aan het Stedelijk conservatorium van Brugge. Daarna studeerde hij altviool aan het Koninklijk conservatorium van Antwerpen bij Leo De Neve. Hij kreeg daar ook lessen compositie van Luc Van Hove en elektronische muziekcompositie van Joris De Laet en hij volgde er lessen directie. Andere docenten daar die een invloed op hem hadden waren Jan-Pieter Biesemans, Frank Agsteribbe, Filip Rathé en Piet Stryckers. Composities van hem werden gespeeld door verschillende Vlaamse jeugdorkesten en op het internationale festival voor elektronische muziek te Bourges (Frankrijk).

Francis volgde masterclasses bij Ervin Schiffer (altviool) en Lucy van Dael (barokaltviool). Sinds een paar jaar volgt hij zomerstages in Barokmuziek in Engeland bij Judy Tarling en Peter Holman (parley of instruments), Philip Thorby en Theresa Caudle. Francis is 'chair' van 'the baroque week', een Engelse Charity die cursussen organiseert in Barokmuziek in Reading. Daarnaast speelt hij ook bij 'No Schrinking Violets', een Engelse barokformatie die zich specialiseert in barokmuziek met twee violen, drie altviolen en Basso Continuo.

Francis is vanaf zijn 10 jaar ononderbroken lid geweest van symfonische orkesten op elk mogelijk niveau; een selectie: 'tempi misti' het studentenorkest van de universiteit Gent (olv Bart Meynckens), het JeMOO (Jeugd en muziekorkest Oost Vlaanderen olv Geert Soenen), lid van het FJOV
(Filharmonisch Jeugdorkest van Vlaanderen olv Robert Groslot), lid van de Jonge Filharmonie van België (projecten olv Peter Rundel). Onder de professionele orkesten rekenen we: Amanti Dell'arte olv Geert Soenen, 'A Tempo' (operetteorkest uit Tielt), 'Timur und Seine Mannshaft' (olv Timur
Sergeyenia) en het kamerorkest 'la Passione', het lerarenorkest van de muziekschool van Lier.

Hij stichtte het barokorkest 'Les Amis De Loeillet de Gant' (Gent) en is sinds 2010 artistiek leider van Ensemble Respiro. Beide groepen richten zich tot amateurmuzikanten die zich serieus met oude muziek willen bezig houden. Hij is ook actief als arrangeur, leerkracht, organisator en strijkerscoach.

Samen met Michel Gabriels richtte hij de vzw Warm Water op die de kunsten wil laten stromen als warm water en wil verhinderen dat elke kunstenaar weer opnieuw het warm water dient uit te vinden. Onder deze vlag richtte hij 'the Ghent Baroque Players' op, met deze groep organiseert hij sinds 2011 barokconcerten tijdens de Gentse Feesten. Hoogtepunten hierbij waren o.a. de continentale première van de masque 'the death of dido' van Dr. Pepusch en, meer recent, een gesmaakte uitvoering van de eerste Barokopera uit de nieuwe wereld, 'La purpura de la rosa'.

In zijn andere leven studeerde Francis scheikunde aan de Universiteit Gent, waar hij ook een aantal jaar werkte. Daarnaast was hij ook actief als leerkracht wetenschappen.